Bitcoin: Ανασκοπηση Οκτωβρίου

1Το χαρακτηριστικό του μήνα που πέρασε ήταν η έντονη άνοδος της αξίας του bitcoin, το οποίο ανατιμήθηκε κατά 23% έναντι του δολαρίου. Από τα 238,98$ την 01/10, η αξία του ανήλθε στα 310,92$ την τελευταία ημέρα του Οκτώβρη. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου (-27%) όπου η μέση τιμή είχε διαμορφωθεί στα 363,5$ έναντι των 265$ της φετινής.

Η αξία του bitcoin ξεπερνούσε -όπως καταγράφεται στο κλείσιμο- τα 310$ από τις 29 μέχρι τις 31 του Οκτώβρη, ενώ, η μέγιστη τιμή του μήνα σημειώθηκε στις 30/10 (328,27$) και η ελάχιστη στις 02/10 (237,78$). Υψηλότερη τιμή -σε σχέση με το υψηλό του μήνα- είχε να εμφανιστεί από τις 23/12/14 (336,96$). Ανάλογη υψηλή τιμή καταγράφηκε φέτος στις 12 του Ιούλη (309,3$) λίγο πριν η ελληνική κυβέρνηση έλθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Το μήνα που πέρασε υπήρξαν πέντε μέρες που η άνοδος ξεπέρασε το 3%. Στις 6 (3,11%), 25 (5,40%), 27 (3,43%), 29 (3,82%) και 30 Οκτωβρίου, σημειώθηκε η σημαντικότερη αύξηση της αξίας του bitcoin έναντι δύο ημερών (26/10, 31/10) που καταγράφηκε πτώση 3,41% και 5,29% αντίστοιχα.

2Ο Οκτώβρης δεν υπήρξε “ταραγμένος” μήνας από την αρχή. Μέχρι τις 13/10 (249,5$) η ήπια άνοδος που παρατηρούταν, είχε ως αποτέλεσμα η αξία του bitcoin να ξεπεράσει ελάχιστα την μέση τιμή από την αρχή του έτους (247,5$), οδηγώντας τον “Δείκτη μεταβλητότητας” σε πολύ χαμηλά επίπεδα (1,08%). Η προαναφερθείσα αύξηση στις 6 Οκτωβρίου φαίνεται να σχετίζεται με την ανακοίνωση της ίδρυσης ανταλλακτηρίου από τα αδέλφια Winklevoss η οποία έλαβε μεγάλη δημοσιότητα. Από τις 14 και μετά, κυκλοφόρησε στην Κίνα η φήμη περί μιας νέας υποτίμησης του γιουαν που ίσως πυροδότησε τις εκτεταμένες αγορές στα ανταλλακτήρια Huobi και OKCoin, όπως μας πληροφορεί το coindesk. Πράγματι, στις 13/10 τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας δημιούργησαν προβληματισμό, καθώς η μεγάλη πτώση των εισαγωγών ελήφθη ως σημάδι εξασθένησης της οικονομίας (Η Κίνα εισάγει κυρίως πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην τελική παραγωγή).  Ο δείκτης μεταβλητότητας έκλεισε στο 1,52% από το 1,33% στην αρχή του μήνα.

Ο δείκτης ενδιαφέροντος για το bitcoin -όπως διαμορφώνεται βάσει των αναζητήσεων στη google– έχει αυξηθεί σημαντικά, κάτι το οποίο ερμηνεύει -εκτός των άλλων- την έντονη άνοδο της τιμής του κατά το δεύτερο μισό του μήνα. Όπως φαίνεται και στο γράφημα, μετά τις 17 Οκτωβρίου υπάρχει σημαντική αύξηση αναζητήσεων για την λέξη “bitcoin”, όπως ακριβώς συνέβη και στις αρχές του Ιούλη εξαιτίας της ελληνικής κρίσης (προκήρυξη δημοψηφίσματος, capital controls κλπ). Επίσης, η συγκεκριμένη υπηρεσία μας πληροφορεί ότι οι αναζητήσεις αφορούσαν κυρίως με την τιμή του και όχι με άλλες λειτουργίες όπως το mining κλπ. g

Σημαντική -κατά τον μήνα Οκτώβρη- υπήρξε η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την φορολόγηση του bitcoin, το οποίο αναγνωρίστηκε ως νόμισμα, απαλλάσσοντας το από φόρους προστιθέμενης αξίας κατά τη ανταλλαγή του με άλλα νομίσματα. Η απόφαση αυτή δεσμεύει το σύνολο των 28 χωρών που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και επηρεάζει τα -περίπου- 506 εκατομμύρια των πολιτών της. Αντιθέτως, η απάντηση του Ευρωπαίου Κεντρικού τραπεζίτη στην Ευρωβουλευτή της Ελιάς, κ. Εύα Καϊλή σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα, δεν φαίνεται να προσέθεσε κάτι καινούργιο στα όσα είναι ήδη γνωστά.

ahsΣτο επίπεδο των συναλλαγών, η αυξητική τάση που παρουσιάστηκε το δεύτερο μισό του Σεπτέμβρη και η οποία δημιούργησε προσδοκίες περαιτέρω αύξησης, ανακόπηκε στο πρώτο μισό του Οκτώβρη. Κατά μέσο όρο πραγματοποιούταν 137.609 συναλλαγές καθημερινά, μειωμένες κατά 0,6% έναντι Σεπτέμβρη αλλά αυξημένες κατά 79% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Ωστόσο, και πάλι, το δεύτερο μισό του Οκτώβρη ο ημερήσιος μέσος όρος συναλλαγών εμφανίζεται αυξημένος (145.318). Η σημαντική αύξηση της τιμής του bitcoin ίσως ωθήσει ορισμένους να πουλήσουν τα νομίσματά τους ώστε, είτε να αποκομίσουν κάποιο σημαντικό κέρδος, είτε να απεγκλωβιστούν ιδίως εκείνοι που τα είχαν αγοράσει σε περιόδους μεγάλης ανόδου.

pcΣε όρους προσφοράς νομισμάτων, τον Οκτώβρη του 2015 παρήχθησαν συνολικά 113.850 bitcoins ή 3.672,5 ανά ημέρα. Εξαιτίας της ανόδου της τιμής του νομίσματος, η παραγωγή κατά το δεύτερο μισό του μήνα φαίνεται αυξημένη έναντι του πρώτου. Έναντι του προηγούμενου μήνα παρατηρείται αύξηση στην παραγωγή κατά 1,81% και πτώση 2,21% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Κλείνοντας, πρέπει να αναφερθεί ότι η απόφαση της Fed να αναβάλει την αύξηση των επιτοκίων, ενδεχομένως να δημιουργεί φόβους και ανησυχίες για την πορεία την παγκόσμιας οικονομίας, αυξάνοντας τη ζήτηση του bitcoin. Σε κάθε περίπτωση όμως, όσοι αγοράζουν και όσοι αποδέχονται ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να είναι προσεχτικοί, γιατί η αλήθεια είναι ότι η  σημαντική αύξηση της τιμής που παρατηρείται -και συνεχίζεται όσο γράφεται το παρόν- είναι δυσεξήγητη.